Flytta bilder till ny dator (Lightroom)


Det var en pärs. Jag trodde att det skulle gå lätt, men jag hade fel.
När man använder Lightroom ligger bilderna på ett ställe och de justeringar man gör ligger i en annan fil. När man flyttar på bilden måste man göra det inuti programmet Lightroom annars följer inte de justeringar eller kategoriseringar man gjort med. Håller man som jag inte koll på detta och dessutom har flera  kataloger blir resultatet blir en enda röra av mappar och katalogfiler som inte hänger ihop. Det tog mig många timmar att med hjälp av Google och en massa försök komma fram till hur jag skulle göra. Men nu är det klart.

Jag har en ny stationär dator, mina bilder ligger på en extern hårddisk och nästan allt är som det ska. Jag förlorade bara efterbehandlingen på ett tiotal bilder.

Först tänkte jag lägga bilderna på datorns hårddisk men nu blev det så att jag har bilderna på en extern hårddisk som jag kan flytta mellan den stationära och den bärbara, för att kunna arbeta med bilderna på båda datorerna. Men innan jag blandar in flera datorer i detta kommer jag att noga ta reda på hur synkroniseringen mellan datorerna går till.

Det jag har lärt mig av detta är att plugga på och tänka efter innan jag börjar med en sådan här sak. Hade jag gjort det hade jag varit klar för länge sedan. Den där ivrigheten att få det gjort snabbt ställer bara till det.

Jag är motvillig till allt det tekniska man måste behärska när man fotograferar. Det skulle jag gärna vara utan faktiskt. Fotografering har ju alltid varit till stor del teknik. Förr var det mörkrum och vätskor och nu är det datorer skärmar och programvaror. Det är nog bara att acceptera. Men det tar mycket tid, som hade kunnat läggas på att vara kreativ.

Här är en bra länk till info från Adobe om hur katalogsystemet i Lightroom fungerar.

 

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte.