Bildkritik av Patrik Larsson


Tillgången till bilder är stor nuförtiden. Med tillgång menar jag till exempel att det via sociala medier gåt att titta på hur mycket bilder som helst. Och en del av bilderna är riktigt bra. Men det är inte lätt att få bra kritik på mina egna bilder. Det är hur lätt som helst att få veta vad någon “gillar” eller inte, men hur får jag veta vad som på riktigt är en stark bild? Det har jag funderat på länge. Är det jag som ska bestämma vad som är en bra bild? Det är svårt för att jag har ofta minnen och känslor från fotograferingen kopplade till bilden. Jag kommer ihåg mitt känsloläge och vad som finns utom bilden. Jag blir också färgad av den situation som den som tittar inte vet om. Men hur upplever någon som inte har bakgrunden min bild egentligen?

Jag har sett videor på Moderskeppet där Patrik Larsson undervisar i landskapsfoto. Han var både skicklig och pedagogisk så jag bestämde mig för att låta honom ge bildkritik mot betalning. Han skickar en video där han ger kritik. Det var dessa fem bilder jag skickade in. De flesta är inte landskapsfoton, men när jag ska välja de bilder som jag själv gillar bäst blir det denna typ av bild. Nu har det gått några veckor och jag gick tillbaka för att se på videon igen och göra korrigeringar.

Den här bilden av vårfloden i Svartbäcken är kanske den av dessa fem bilder som jag själv är minst nöjd med. Det jag gillar är lagren i bilden med mossan som ligger under ytan. Patrik tyckte att den inte skulle beskurits så smalt. Det höga formatet gör att det blir för mycket fart i bilden. Han föreslog att jag beskar den i underkant. På ett sätt håller jag med men jag gillar också farten i den.

Så här blev det efter justeringen. 5×4 är mer statiskt och den nedåtgående rörelsen minskade definitivt. Det blev också en balans mellan det ljusa partiet nere till vänster och det mörka uppe till höger. Tidigare var det ljusa alltför dominerande.

Jag minns så tydligt den sena kväll jag tog denna bild. Myggorna var olidliga. Jag hade fotat en del ned mot Moälven bland annat flera häggar. Tidigare på kvällen skrämde jag upp ett rådjur. När jag gick på en traktorväg förbi dessa häggar letade jag inte motiv, men hajade till när jag såg den mörkare bakgrunden som gick i sicksack mellan häggens grenar. I efterarbetet lade jag ned en del jobb just på att göra bakgrunden mörkare. Patrik menade att bakgrunden var alltför mörk, det hade blivit bättre om jag hade ljusat upp den. Istället för att det blir helt svart med några ljusa fläckar borde allt synas lite Jag tycker absolut att hans anmärkning stämmer. Bilden blev övertydlig när jag gjorde bakgrunden för mörk.

Men när jag lyfter skuggorna så kommer grangrenarna fram. Hade det varit mer hägglöv hade det nog varit bättre, och det var väl det man trodde skulle finnas när i mörkret. Jag tycker att bilden var alltför mörk i den första bilden, men gillar inte heller granen. Svår bild att lyckas med.

En av mina egna favoritbilder och jag har funderat på varför. ISO var 12000 och jag balanserade på bryggans kant i Mycklingstjärnen. Patrik gillade linjerna och reflektionerna. Han menade att reflektionerna i vänsterkant var ok eftersom de gick in en bit i bilden. Det är intressant för så har jag inte tänkt förut. Även här tycker han att skuggorna är alltför mörka. Det finns vissa detaljer som skulle kunna komma fram lite bättre.

Här har jag lättat upp skuggorna lite. Det som hände var tyvärr att en massa prickar också dök upp. Bilden tappade också en del kontrast. Det höga ISO-värdet ställer nog till det. Kanske är det bäst att låta skuggorna vara svarta. Men det kan ju mycket väl vara så att det finns smartare sätt att lätta upp skuggor som ger ett bättre resultat. Det borde finnas det, nu blev bilden lite för blaskig.

På väg ned från Varvsberget stannade jag till alldeles innan bebyggelsen. Här ställer det övre högra partiet till det. Jag ser det så tydligt när han påpekar det. Jag borde nog ha ändrat vinkeln en aning för att inte få med det ljusa partiet. Skall se om någon av de andra varianterna passar bättre. Jag har minst tio olika versioner. Alternativt att mörka i efterbehandlingen. En annan synpunkt var att göra den mindre varm. Ska prova det. Även här är de mörkaste partierna för svarta.

Så här blev bilden efter justeringarna. Klart bättre! Jag använde samma bild. I de andra versionerna fanns det ännu mer ljusa partier. Jag gjorde det ljusa partiet uppe till höger mörkare, och höjde färgtemperaturen lite. Beskar också lite i högerkant för att ta bort lite av det ljusa. Löven uppe till höger blev lite mörkare, man jag tycker inte att det stör så mycket.

Den här lutar till vänster. Hur kan jag ha undgått att se det? Ett exempel på hur bra det är att få kritik av någon som ser detaljerna. Patrik gjorde också en justering i Photoshop som fick mig att haja till. Han justerade nivåer till vänster så att bilden blev ljusare och fick ökad kontrast. Den fick en karaktär jag gillade mycket. Annars gillade han kompositionen. Han ritade en trekant på träden ovanför sjön och en annan upp och nedvänd trekant i reflektionerna med fåglarna längst ned. Jag har inte tänkt på kompositionen på det viset. Att det är viktigt med en trygg bas i botten är något jag förstått sedan tidigare.

Här har jag justerat bilden eftersom den lutade något till vänster. Jag har också justerat nivåer i Photoshop. Detta gjorde det vita mer vitt och ökade bildens kontrast. Den blev lite mer grafisk. Bilden blev bättre, jag är väldigt glad för bildkritiken. Precis vad jag behövde.

Många av mina bilder har en djup svärta. Jag undrar om inte det kan ha lite att göra med min bildskärm. Jag har en mer är 10 år gammal skärm som inte har några speciella kvaliteter gällande bilsåtergivning. Även om den är färgkorrigerad så tror jag inte att den är korrekt. Jag kommer nog att behöva en skärm som jag vet visar färger och svärta korrekt.

Patrik tyckte också att jag skulle ta mig an ett avgränsat projekt och sedan välja ut en kollektion av 10 bilder. Det är vad jag försökt flera gånger, men inte lyckats genomföra. Jag har hela tiden fallit tillbaka och börjat åka omkring och leta motiv på måfå. Men nu blev jag på nytt motiverad att faktiskt genomföra detta. Jag tänker koncentrera mig på Svarttjärnen, Svartbäcken och Mycklingstjärnen. Det är ju så nära att jag kan promenera dit på några minuter. Om jag tar våren, sommaren, hösten och en bit in på vintern på mig borde jag ha något att komma med. Han föreslog att jag borde ha ca 30 bilder och sedan göra ett urval ned till 10 bilder. Jag kunde skicka dessa till honom för kritik liknande den jag just fått, eller bara skicka dem för en kortare bedömning gratis. Bra, nu har jag något att jobba emot.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte.