Backup av bilder i Lightroom


Att regelbundet göra en backup av bilder är bökigt, tar tid, kostar pengar och därför är det lätt att förtränga. Jag var ytterst nära att förlora mina bilder för inte så länge sedan när datorn kraschade. När jag lämnade in datorn gick den som tur var att återställa utan att jag tappade bilderna, men den gången var det nära. Därefter började jag att göra backup till en extern hårddisk, men när datorns interna hårddisk blev full började jag att bara spara bilderna direkt till den externa och då hade jag ju inte någon backup igen.

Nu har jag skaffat ytterligare en extern hårddisk till backup. Den kopplas till datorn via USB och att föra över 1,2 TB bilder mellan de externa hårddiskarna tog ca 6 timmar. Följande backuper kommer inte att ta så lång tid för när man använder det program som kommer med hårddisken kommer bara ändrade eller nya filer att föras över. Jag tänkte mig att göra en backup i månaden ungefär och förvara hårddisken på jobbet.

En hårddisk på 1 TB kostade strax under 1000 kr i butik och en på 2TB strax över 1000 kr. Den jag hade sedan tidigare var en “Seagate Backup Plus 2TB” och den nya en “Western Digital My Passport 2TB”. Det verkar inte vara någon större skillnad i funktion eller kvalitet förutom att höljet till Seagate delvis är gjort av metall.

Viktigt att komma ihåg när man gör backup är att förutom bilderna ska en fil som har ändelsen .lrcat med. Det är i den filen som de justeringar och klassificeringar som gjorts på bilden finns. Om den inte är med är det alltså bilderna helt oredigerade. Filen finns i en mapp som heter “Lightroom”  som normalt finns här: (om du använder Windows)

C: \ Users \ [your username] \ My Pictures \ Lightroom \ Lightroom-2.lrcat

Det finns en del filer i den mappen som inte behövs, tex gamla kataloger men finns det gott om plats på disken går det bra att göra backup på hela mappen “Lightroom” och inte bry sig så mycket om vad som finns där. Är det brist på plats kan man ta bort vissa av filerna.

Här finns mer information om backup och vad du behöver veta om du vill städa i Lightroom-mappen för att frigöra utrymme:

Which Lightroom files do I need to back up?

Är olyckan sedan framme är det bara att återställa bilderna från hårddisken.

Det jag lärt mig av detta är att det inte är så jobbigt egentligen och att när man väl gjort en backup känns det väldigt bra!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte.