Sommaren är över


Det kändes när jag drog in luft i lungorna. Det var för tre dagar sedan. Luften var något svalare och kyligare fast det syntes inte på termometern. En mättnad. Visst har vi badat och svettats sedan dess, men för mig är det över. Det är något med ljuset också. Inte bara att nätterna är mörka nu, kvällarna är varmt gula. Det var nu länge sedan dagarna började att bli kortare.

Jag gillar det. Har alltid gillat hösten och vintern. Tiden går saktare på hösten. Inte så att det blir långsamt utan så att jag hinner med. 

Jag har bråkat med Lightroom igen. Jag har mina bilder och kataloger på en extern hårddisk som jag flyttar mellan den stationära och den bärbara. Det resulterade i att katalogen har delat sig och att jag inte kommer åt alla bilderna på båda datorerna. Det tog flera timmar innan jag kunde fixa det. Den tekniska delen av fotografering kan göra mig vansinnig när den inte funkar. Det finns ingen att fråga heller. Till sist hittade jag lösningen i något forum på internet. Där finns ju allt förstås, men det tar ju sin tid. Sedan lyckades jag komma åt ett problem jag har haft med färghanteringen när jag exporterade bilder från Photoshop. Eller rättare sagt var det exportera jag trodde att jag gjort i flera år. Men istället har jag använt “Spara som” när jag sparat ned bilden på Dropbox. Det som hände då var att bilden blev mycket mörkare och gulare, oklart varför. Nu använder jag funktionen “Exportera” och då blir resultatet precis som jag vill ha det. Det är en lättnad att äntligen ha löst ett problem som retat mig i år. Men lösningen hittade jag inte på Internet, den fick jag komma på själv. Jag vill inte lösa tekniska problem. Jag vill fotografera och skriva. 

Sista natten i Sandviken

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte.