Begränsningen


Jag smög sakta ut ur tältet. Lämnade de tunga sovande andetagen kvar. Jag gick norrut. Först stenbumlingar men sedan allt mer släta klippor. Torraste sommaren i mannaminne. Men det finns fortfarande vattenpölar där trädtopparna och kvällshimlen kan speglas. Vattenytor är en bild på människan. Vi speglar omgivningen, och intrycken studsar fram och tillbaka mellan oss. Speglingen gör det svårt att avgöra vattnets djup. Vi måste spegla för att det sociala samspelet ska fungera, men ibland måste vi också låta intrycken sjunka ned under ytan och sedan ge tillbaka något annat och något nytt. Men i kväll är det bara en svart yta som ger tillbaka en skärva av trädtoppar och kvällshimmel.

Mycket av det jag gör handlar om att förmå den fotografiska bilden att motsvara det som jag ser med mina ögon. De första åren var det fotografiska mediet begränsningen. Det jag såg när jag tryckte på avtryckaren liknade inte alls det som till slut blev bilden. Allt eftersom jag lärde mig att handskas med kamera, objektiv och redigering blev bilden allt mer lik det jag jae sett från början. Jag kan inte säga att jag har lyckats, men den främsta begränsningen ligger inte längre i kameran utan i mig själv. Om jag kan se det kan jag avbilda det. Åtminstone blir jag inte längre lika missnöjd som tidigare när jag har den slutliga bilden framför mig. Nu handlar det om att lära mig att se. Det är blicken som måste utvecklas. Kan jag se det kommer jag också att kunna fotografera det. Men de kompositioner former och strukturer som jag går förbi osedda, de är för mig förlorade.

Just nu när jag sitter här och arbetar med att formulera mina tankar är begränsningen mina ord. Jag hittar inte rätt ord, verktygslådan är alltför liten och orden faller inte rätt på skärmen. Jag famlar klumpigt efter orden i tomrummen. Men tankarna är där, de finns i överflöd när jag öppnar dörren. Precis som jag böjde fotografiet till min vision av naturen, måste jag forma dessa meningar om och om igen år ut och in ända tills de kan uttrycka det som väntar på att bli uttryckt.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte.