Stativ


Behövs stativ?

Jag skulle nog säga att stativ är helt nödvändigt när slutartiden är lång om man inte vill ha oskärpa eller bruset som kommer av väldigt högt ISO. Enda alternativet till stativ är att ställa kameran på kameraväskan, en stubbe eller något annat lämpligt som man hittar. Oftast funkar det förstås inte för det är ju inte den vinkeln som man vill ha. Då är det stativet som gäller.

Mina stativ

Jag hade ett stativ som jag använde fram till dess att jag en dag satte upp det i snårskogen, gick därifrån och aldrig hittade det igen. Det vägde ca 1,5 kg och funkade fint. Nästa stativ jag köpte har jag hållit reda på. Stativet heter Genesis C5, men det väger 2,5 kg så det känns när jag har det på ryggsäcken. Funktionen är bra. Det är stabilt när vinden blåser och lätt att fälla ut och justera. En nackdel är att skrivarna som håller gångjärnen  till benen lossnat lite och måste skruvas åt ibland. Det skulle säker funka med Loctite. En annan nackdel är att skruvarna på stativhuvudet går väldigt trögt när det är många minusgrader. Då får jag ta i.

Nytt stativ?

När jag ska gå länge eller ha tung packning för övernattning är mitt tunga stativ inte lämpligt. Då kommer det helt enkelt inte med och jag får balansera kameran på stenar, ryggsäcken eller annat som finns till hands. Jag behöver ett lätt stativ. Vikten är en viktigare parameter än hur högt det är, och till och med än stabilitet. Det viktigaste är att stativet kommer med även om jag har packning för att övernatta. Jag tänker mig att stativet ska väga ca 1 kg, och gärna ha ben i carbon. Mest för att det är lättare, men också för att aluminium är otrevligt att hålla i när det är kallt. Alla sätt att hålla fingrarna varma är viktiga.

Jag tänker köpa detta stativ:

https://www.scandinavianphoto.se/benro/stativkit-tsl08cn00-slim-kolfiber-1034456

Detta är stativet jag har nu:

https://www.cyberphoto.se/foto-video/stativ/fotostativ/stativ-med-kulled-eller-specialhuvud/c5-kolfiberstativ-kulled-bh-40-bla-svart?utm_medium=cpc&utm_content=C5_bla&utm_source=kelkoo&utm_campaign=kelkoo_se

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte.